41) Γεώργιος Μπουγιούκας

GiorgosMpougioukas

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη, τον Φεβρουάριο του 1948. Εκεί μεγάλωσε και σπούδασε Ιατρική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ). Έλαβε το πτυχίο του τον Δεκέμβριο του 1972 με το βαθμό « Άριστα», ενώ σε όλη τη διάρκεια των σπουδών του ήταν υπότροφος του ΙΚΥ.

Κατέχει δύο ειδικότητες:  α) της Γενικής Χειρουργικής (από το 1980), και β) της Χειρουργικής Θώρακος - Καρδιοχειρουργικής (από το 1984).

Είχε 3 χρόνια συνεχούς μετεκπαίδευσης στην Καρδιοχειρουργική, σε δύο από τα μεγαλύτερα Πανεπιστημιακά Καρδιοχειρουργικά Κέντρα της Γερμανίας: α) στην Ιατρική Σχολή του Ανοβέρου και β) στο Ludwig-MaximiliansUniversity του Μονάχου, με διευθυντές τους Καθηγητές H.G. Borst και W. Klinner, πρωτοπόρους της Καρδιοχειρουργικής στη Γερμανία, παγκοσμίως ανεγνωρισμένοι. Στο διάστημα της μετεκπαίδευσής του στην Γερμανία εκπόνησε και τη διδακτορική διατριβή του και το 1982 έλαβε τον τίτλο του διδάκτορα της Ιατρικής σχολής του Ludwig-MaximiliansUniversity του Μονάχου.

Η ακαδημαϊκή του πορεία αρχίζει τον Σεπτέμβριο του 1977, όταν διορίσθηκε ως Πανεπιστημιακός βοηθός στην Α! Χειρουργική Κλινική του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, στο Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ. Στη συνέχεια ανέβηκε σταδιακά όλες τις βαθμίδες της ακαδημαϊκής ιεραρχίας στο ΑΠΘ και τον Ιούλιο του 1996 εντάχθηκε -μετά από εκλογική διαδικασία- στη βαθμίδα του Αναπληρωτή Καθηγητή του Ιατρικού Τμήματος του ΑΠΘ. Τον Αύγουστο του 1989 έλαβε τον τίτλο του επισκέπτη Καθηγητή (VisitingProfessor) της Ιατρικής Σχολής του Ludwig-MaximiliansUniversity του Μονάχου, προσκληθείς από το «Διεθνές Κολλέγιο Χειρουργών» (Germansection).

Τον Ιούνιο του 1997 εκλέχθηκε παμψηφεί  Καθηγητής Καρδιοχειρουργικής στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης (ΔΠΘ) και τον Ιανουάριο του 1998 ορκίσθηκε και ανέλαβε τα καθήκοντα του ως Διευθυντής της Χειρουργικής Κλινικής Καρδιάς-Θώρακος, που τότε ήταν γνωστή ως «Καρδιοχειρουργική Κλινική».

Κατά τη διάρκεια της ακαδημαϊκής του καριέρας, τόσον στο ΑΠΘ όσο και στο ΔΠΘ, έλαβε τιμητικές διακρίσεις, επαίνους, βραβεύσεις, τόσον για την προσφορά του στην έρευνα, όσονκαι για την προσφορά του στον πάσχοντα συνάνθρωπό του.

Μαζί με τους εξαίρετους συνεργάτες του, ίδρυσε, εγκατέστησε και λειτούργησε στο παλαιό Νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης την Καρδιοχειρουργική Κλινική, μια μοντέρνα Κλινική εξοπλισμένη με τεχνολογία αιχμής, στην οποία από τις 20 Μαΐου 2000 -ημερομηνία έναρξης λειτουργίας της Κλινικής- μέχρι τις 31 Αυγούστου 2015 -ημέρα αφυπηρέτησης του Καθηγητού κ. Μπουγιούκα- διενεργήθηκαν περισσότερες από 5.300 επεμβάσεις μεγάλης, μέσης και μικρής βαρύτητας, στην καρδιά και τον θώρακα, με αποτελέσματα που δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα αντίστοιχων άλλων Καρδιοχειρουργικών Κέντρων της Πατρίδας μας αλλά και του εξωτερικού. Παράλληλα η Κλινική ανέπτυξε στο διάστημα αυτό επιστημονικές συνεργασίες και με άλλα αντίστοιχα Κέντρα και Εργαστήρια της Ελλάδας και του Εξωτερικού.

Ο Καθηγητής Γιώργος Μπουγιούκας έχει ένα πλούσιο, συνεχές και πολυσχιδές έργο, που διακρίνεται σε κλινικό έργο, ερευνητικό έργο,εκπαιδευτικό έργο, οργανωτικό και διοικητικό έργο. Το συγγραφικό του έργο αποτελείται επίσης από ένα μεγάλο αριθμό εργασιών που δημοσιεύθηκαν σε Ελληνικά και Διεθνή ιατρικά περιοδικά ως και σε Τόμους Πρακτικών Ελληνικών και Διεθνών Συνεδρίων, καθώς και πολλών ανακοινώσεων σε Ελληνικά και διεθνή ιατρικά Συνέδρια.

Μέχρι τον Αύγουστο του 2015, ο Καθηγητής Γεώργιος Μπουγιούκας συνέγραψε τρία  συγγράμματα, τρεις μονογραφίες και δύο Κεφάλαια στο σύγγραμμα Καρδιολογίας του Καθηγητού του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης κ. Δημητρίου Χατσέρα.

Ο Καθηγητής Γιώργος Μπουγιούκας υπήρξε μέλος Ελληνικών και Διεθνών επιστημονικών Ιατρικών Εταιρειών, ενώ διετέλεσε και επί σειρά ετών μέλος της Εξεταστικής Επιτροπής για τη Χορήγηση τίτλου ειδικότητας στη “Χειρουργική Θώρακος”.

Στις 13 Μαΐου 2015 (παραμονή της ημέρας απελευθέρωσης της Αλεξανδρουπόλεως) κατά τον Μεγάλο Εσπερινό στην Ιερά Μητρόπολη της Αλεξανδρούπολης, έγινε από τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως κ.κ. Άνθιμο  η χειροθεσία του Καθηγητού κ. Μπουγιούκα, όπου του απενεμήθη από τον Παναγιότατο Πατριάρχη του Οικουμενικού μας Πατριαρχείουκ.κ. Βαρθολομαίο το οφίκιο του ΆρχονταΑκτουαρίου της Αγίας και Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας, σε ένδειξη της ανιδιοτελούς προσφοράς του στον πάσχοντα συνάνθρωπο στην Θράκη, αλλά και της εν γένει τίμιας συμπεριφοράς του απέναντι στο κοινωνικό σύνολο.

Στις 06 Ιουνίου 2015 σε Ειδική Τιμητική-Επιστημονική Εκδήλωση, που διοργανώθηκε από την Ελληνική Εταιρεία Χειρουργών Θώρακος-Καρδιάς-Αγγείων και τον Σύλλογο Προσωπικού καιΦίλων της Καρδιοχειρουργικής Κλινικής ΔΠΘ «ΓΑΛΗΝΟΣ» στην Αλεξανδρούπολη, για τον Καθηγητή κ. Μπουγιούκα και τα 15 χρόνια λειτουργίας -προσφοράς της Χειρουργικής Κλινικής Καρδιάς-Θώρακος του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, ο Καθηγητής κ. Μπουγιούκας τιμήθηκε:

  1. Από τον Δήμο Αλεξανδρούπολης,δια του Δημάρχου κ. Ευαγγέλου Λαμπάκη, μετά από ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, με το «Μετάλλιο Α! Τιμής».
  2. Από το Ιατρικό Τμήμα του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, δια του Προέδρου του Καθηγητού κ. Αλέξανδρου Πολυχρονίδη, για την προσφορά του τόσο στο Ιατρικό Τμήμα όσο και στον Τομέα της Υγείας στην περιοχή.
  3. Από όλες τις Περιφερειακές Πανεπιστημιακές Καρδιοθωρακοχειρουργικές Κλινικές, για την μεγάλη του προσφορά στην Καρδιοθωρακική Χειρουργική στη χώρα μας.
  4. Από το Δ.Σ. τηςΕλληνικής Εταιρείας Χειρουργών Θώρακος-Καρδίας-Αγγείων, δια της Προέδρου της Εταιρείας Κυρίας Καλλιόπης Αθανασιάδου, για το ήθος του, την αφοσίωσή του στον ασθενή και την προσφορά του στην Επιστήμη.
  5. Από τον Διοικητή του Νοσοκομείου κ. Δημήτριο Λαζόπουλο και το Διοικητικό Συμβούλιο του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης, για το ανεκτίμητο έργο του στο Π.Γ.Ν. Αλεξανδρούπολης και την προσφορά του στην Δημόσια Υγεία.
  6. Από τον Σύλλογο Προσωπικού και Φίλων της Καρδιοχειρουργικής Κλινικής ΔΠΘ «ΓΑΛΗΝΟΣ» για την μεγάλη και ανιδιοτελή προσφορά του στον πάσχοντα συνάνθρωπο μας.

Εκτός των ανωτέρω τιμητικών διακρίσεων, ο Καθηγητής κ. Μπουγιούκας κατά την διάρκεια της θητείας του στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιοκαι την υπηρέτησή του στην Χειρουργική Κλινική Καρδιάς-Θώρακος  έλαβε και άλλες τιμητικές διακρίσεις, οι οποίες παρατίθενται χρονολογικά: