33) Αθηνά Καλαϊτζόγλου

AthinaKalaitzoglou

Παραγωγός του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Ιεράς Μητροπόλεως Αλεξανδρουπόλεως «Ράδιο Ελπίδα» 96,1 FM από το 2019, όπου επιμελείται και παρουσιάζει την εκπομπή «Βιβλιοπαρουσίαση», μέσα από την οποία προτείνονται επιλεγμένα ψυχοφελή βιβλία τόσο για παιδιά και νέους, όσο και για ενήλικες. Επίσης έχει αναλάβει τη σχεδίαση και την υποστήριξη της νέας αυτής ιστοσελίδας του «Ράδιο Ελπίδα».

Γεννήθηκε στις 7 Μαρτίου του 1981 και μεγάλωσε στην Αλεξανδρούπολη. Γονείς της, ο Γεώργιος Καλαϊτζόγλου, καθηγητής μαθηματικών, και η Άρτεμις το γένος Γονίδη, δημοτική υπάλληλος και επί 21 συναπτά έτη υπεύθυνη του Γραφείου Δημοσίων Σχέσεων του Δήμου Αλεξανδρουπόλεως. Το οικογενειακό και το σχολικό της περιβάλλον, φρόντισαν να της εμφυσήσουν από τα πρώτα χρόνια την αγάπη και τον θαυμασμό για τις επιστήμες και τα γράμματα, την Ορθοδοξία, τον πολιτισμό και την ιστορία του Ελληνισμού. Η αγάπη αυτή εμπλουτίστηκε από τις ιδιαίτερες ιστορίες μελών της οικογένειας που είναι συνυφασμένες με τον Μακεδονικό αγώνα, την απελευθέρωση της Μακεδονίας και της Θράκης, την προσφυγιά του Πόντου και της Κωνσταντινούπολης, τα χρόνια της κατοχής και του εμφυλίου πολέμου που έπληξε τα βασανισμένα χώματα της βορείου Ελλάδος, τα χρόνια της ανοικοδόμησης και της μετανάστευσης.

Από παιδί είχε ιδιαίτερo ενδιαφέρον για την επιστήμη της ιατρικής και της βιολογίας, για την εξερεύνηση του θαύματος του Θεού που ονομάζεται ζωή. Αριστούχος σε όλες τις βαθμίδες, με την αποφοίτησή της από το λύκειο, επέλεξε να αφήσει της πολυαγαπημένη της πατρίδα για να σπουδάσει Βιολογία και Γενετική στο Πανεπιστήμιο του «Bedfordshire», Ηνωμένο Βασίλειο (University of Bedfordshire, UK), από όπου αποφοίτησε με Άριστα το 2002 (Bachelor of Science with Honours First Class in Biology and Genetics).

Έλαβε υποτροφία και συνέχισε στο ίδιο πανεπιστήμιο σε επίπεδο Μεταπτυχιακού Έρευνας (Master of Science by Research) στην Βιοπληροφορική. Αποφοίτησε με Άριστες επιδόσεις το 2004.

Παρά τις ευκαιρίες για καριέρα και επαγγελματική εξέλιξη, η νοσταλγία για την Εκκλησία, την Πατρίδα και την Οικογένεια, την οδήγησαν να πάρει τη δύσκολη απόφαση να επιστρέψει στην γενέτειρα πατρίδα, όπου την άνοιξη του 2005, ξεκίνησε την εκπόνηση της Διδακτορικής της Διατριβής στο τμήμα της Ιατρικής Σχολής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης (ΔΠΘ). Εργάστηκε στη Νευρολογική Κλινική για τέσσερα χρόνια ως υπεύθυνη και ερευνητής του εργαστηρίου «Σκλήρυνσης κατά Πλάκας», και από το Δεκέμβριο του 2006 ως τον Απρίλιο του 2007, ως ερευνητικό προσωπικό στο Εργαστήριο Ανοσολογίας του Νοσοκομείου Παίδων και του Πανεπιστημίου της Πενσυλβανία, ΗΠΑ (CHOP, University of Pennsylvania, Philadelphia, USA). Πήρε μέρος σε Πανελλήνια και παγκόσμια συνέδρια βιολογίας και ιατρικής παρουσιάζοντας και δημοσιεύοντας ερευνητικά άρθρα σχετικά με την μοριακή μελέτη πρωτεϊνικών δομών που εμπλέκονται στη νόσο της σκλήρυνσης κατά πλάκας. Ολοκλήρωσε τη Διδακτορική της Διατριβή, και αποφοίτησε με Άριστα το 2009 (PhD, Medical School Democritus University of Thrace).

Πέρασε όλες τις σχετικές εξετάσεις Ισοτιμίας και Αντιστοίχησης του πτυχίου Βιολογίας και Γενετικής με το τμήμα της Μοριακής Βιολογίας και Γενετικής του ΔΠΘ.

Από τον Σεπτέμβριο του 2020 εργάζεται ως Καθηγήτρια Βιολογίας στην Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση Ν. Έβρου, επιλέγοντας έτσι ώστε να υπάρχει ποιοτικός χρόνος για να βρίσκεται κοντά στα παιδιά της, απολαμβάνοντας το μεγάλωμά τους.

Στον ελεύθερο χρόνο ασχολείται και με το άλλο «πάθος» της που είναι η συγγραφή. Επί του παρόντος έχει εκδόσει μία συλλογή 37 ποιημάτων με τον τίτλο «Των Τεσσάρων Εποχών», εμπλουτισμένη με πλούσιο φωτογραφικό υλικό από το προσωπικό της φωτογραφικό αρχείο, στοχεύοντας στο να προσφέρει τους νεαρούς αναγνώστες ερεθίσματα, ώστε να προσεγγίσουν και να θελήσουν να γνωρίσουν καλύτερα τις παραδόσεις, τα ήθη και τα έθιμα, τις εορτές της Ορθοδοξίας μας, την ένδοξη ιστορία της πατρίδος μας που είναι συνυφασμένη με την Ορθόδοξη Χριστιανική πίστη, και τον φυσικό και πολιτισμικό πλούτο της χώρας μας. Με όλα αυτά στοχεύει επίσης να ξυπνήσει στο ενήλικο αναγνωστικό κοινό όμορφες και γλυκές αναμνήσεις των παιδικών τους χρόνων. Μέσα από την προσπάθειά της ως νέος συγγραφέας, με πρωταρχικό στόχο την προβολή της Ορθόδοξης πίστης, του συνεχούς θαύματος του Θεού στη ζωή του Χριστιανού, και την προβολή της ένδοξης ιστορίας του Ελληνικού έθνους, ευελπιστεί ταυτόχρονα να στηρίξει πνευματικά και οικονομικά αδύναμες κοινωνικές ομάδες, παραχωρώντας για το σκοπό αυτό, με προσωπική πρωτοβουλία, τα έσοδα από τις εκδόσεις της στα Ευαγή Ιδρύματα της Ιεράς Μητροπόλεως Αλεξανδρουπόλεως.

Οι εκδόσεις της είναι διαθέσιμες ηλεκτρονικά μέσα από την προσωπική της ιστοσελίδα που έχει δημιουργήσει για το σκοπό αυτό και της έχει δώσει το όνομα «τα Βιβλία της Ελπίδας» (https://thebooksofhope.wixsite.com/thebooksofhope), γιατί σε κάθε σελίδα τους έχει κλείσει μέσα την ελπίδα και την προσδοκία να βρούμε ξανά τις ρίζες μας, την ιστορία μας, την αλήθεια, την πίστη, αλλά και την προσφορά, την αγάπη, την ανθρωπιά και το θαύμα.

Είναι παντρεμένη με τον Λοχαγό Πυροβολικού Δημήτριο Νάνο και έχουν δύο αγόρια.