7) π. Απόστολος Καβαλιώτης

pApostolosKavaliwtisΟ Αρχιμανδρίτης π. Απόστολος Καβαλιώτης γεννήθηκε το 1965 στην Ελευθερούπολη του Ν. Καβάλας.

Πραγματοποίησε σπουδές στην Θεολογική Σχολή και στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Α.Π.Θ.)

Υπηρέτησε τη στρατιωτική του θητεία ως Λοχίας (ΤΘ). Υπήρξε Χρυσός και Αργυρός Πρωταθλητής κολύμβησης στο ύπτιο.

Είναι Διδάκτωρ (Δρ.) και κάτοχος Μεταδιδακτορικού (Post Doct) στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης, Τομέα Ειδικής Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Είναι κάτοχος Μεταπτυχιακών Διπλωμάτων (Master of Arts):

  • Στην Ειδική Αγωγή, από το Α.Π.Θ., με εξειδίκευση στον αυτισμό και τη νοητική στέρηση.
  • Στον Σχεδιασμό Εκπαιδευτικών Μονάδων, από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, με ειδίκευση στην ισότητα των φύλων.
  • Στην Γλώσσα και Φιλολογία, από το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης (Δ.Π.Θ.), με εξειδίκευση τις Παρευξείνιες χώρες.

Παρακολούθησε Εκκλησιαστικό Δίκαιο στο Βατικανό.

Εξειδικεύτηκε στον αυτισμό στο Πανεπιστήμιο του «Harvard» ΗΠΑ (USA) και στην αντιμετώπιση του πόνου στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης.

Υπηρέτησε στην εκπαίδευση για 28 χρόνια, εκ των οποίων 7 ως Σχολικός Σύμβουλος Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης στην Αν. Μακ. Θράκη, Σέρρες, Βόρειο και Νότιο Αιγαίο.

Συμμετέχει με εισηγήσεις σε Διεθνή Συνέδρια και Ημερίδες, ενώ δημοσιεύει άρθρα σε εφημερίδες και διεθνή επιστημονικά περιοδικά. Ταυτόχρονα ασχολείται με τη συγγραφή βιβλίων και πολλά από αυτά έχουν ήδη εκδοθεί από μεγάλους εκδοτικούς οίκους.

Το 2007 κλήθηκε από την πολιτεία του Τέξας να συμβάλλει στην ηλεκτρονική διασπορά της γνώσης για τον αυτισμό και το καλοκαίρι του 2013 , του 2014 και του 2015 κλήθηκε από το Πανεπιστήμιο του Cambridge , ως ερευνητής σε Διεθνές Πρόγραμμα για τον αυτισμό.

Εθελοντής του Ο.Η.Ε. εδώ και 30 έτη, έλαβε μέρος σε πολλές ανθρωπιστικές αποστολές σε χώρες του τρίτου κόσμου, ανάμεσα στις οποίες στην Ινδία πλησίον της μητέρας Τερέζα ( 1984-1987 ). Η Κυβέρνηση της Ινδίας του έδωσε τον τίτλο του «Πολίτη της Αγάπης».

Πρωτοστάτησε για την καταπολέμηση της παιδικής πορνείας στην Ελλάδα και το εξωτερικό (1990-1994), και για την κατάργηση των βομβών στη Γιουγκοσλαβία (1993), ως μέλος της ομάδας της Πριγκίπισσας Diana.

Συμμετείχε ως εθελοντής στους αγώνες κατά των φυλετικών διακρίσεων στο Γιοχάνεσμπουργκ (καλοκαίρι του 1992 για δύο μήνες).

Για το πολύπλευρο ανθρωπιστικό του έργο τιμήθηκε με βραβείο από την Ακαδημία Αθηνών το Δεκέμβριο του 2007.

Το 2010 αναγορεύτηκε από την Πρόεδρο των Special Olympics Hellas κα Γιάννα Δεσποτοπούλου «Κήρυκας του Εθελοντισμού» των Special Olympics στη Ελληνική Επικράτεια.

Το 2011 και το 2012 τιμήθηκε από τον Πρόεδρο των Special Olympics Dr. Shriver-Kennedy για την κινητοποίηση των Ελλήνων πολιτών και το 2013 και 2014 από την Πρόεδρο των SO HELLAS Γιάννα Δεσποτοπούλου.

Τον Μάρτιο του 2014 τιμήθηκε από τον Δήμαρχο Παγγαίου – Ελευθερούπολης κ. Β. Ξουλόγη και τον Δήμαρχο Καβάλας κ. Κ.Σιμιτσή για το κοινωνικό, ανθρωπιστικό, επιστημονικό και συγγραφικό του έργο.

Υπήρξε:

α) Αν. Προεδρος του Θεραπευτηρίου Χρονίων Παθήσεων του Ν. Καβάλας.

β) Μέλος της επιτροπής σοφών του Υπουργείου Εργασίας για την μεταναστευτική πολιτική.

γ) Επί πολλά έτη μέλος επιτροπών Παιδείας της Νομαρχίας Καβάλας.

δ) Πρόεδρος Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων και επιτροπών του Υπουργείου Παιδείας και των Περιφερειακών Διευθύνσεων Ανατ. Μακ. Θράκης, Β. και Ν. Αιγαίου.

Είναι:

α) Μέλος της Διεθνούς Συμβουλευτκής IAC UNESCO.

β) Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΕΣ της Αλεξανδρούπολης.

γ) Αντιπρόεδρος της Εταιρείας Προστασίας Ανηλίκων του Εφετείου Θράκης.

δ) Μέλος της επιτροπής ερευνών του Ινστιτούτου Διεθνών, Οικονομικών και Κοινωνικών Μελετών (I.S.G.E.S.I. – Ρώμη).

ε) Μέλος του Διοικητικού συμβουλίου των SO Hellas.

Ως Σχολικός Σύμβουλος ΕΑΕ δια της Διεύθυνσης ΕΑΕ του Υπουργείου Παιδείας, ίδρυσε Ειδικά Δημοτικά Σχολεία, Ειδικά Νηπιαγωγεία και Εργαστήρια Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης σε όλη την ελληνική επικράτεια.

Τον Ιούλιο του 2014 ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έκανε ειδική μνεία, ως την καλύτερη σε Παγκόσμιο επίπεδο, για την έρευνα για τον μητρικό θηλασμό του Δρ. Απόστολου Καβαλιώτη.

Στις 5 Νοεμβρίου 2014 ήταν μέσα στις 50 Προσωπικότητες από όλο τον κόσμο που δέχτηκε ο Πάπας στο Βατικανό και στις 8 Νοεμβρίου τα Διεθνή Βραβεία Giuseppe Scacca με έδρα το Βατικανό τον βράβευσαν με το 1ο Παγκόσμιο Βραβείο Παιδαγωγικής Επιστήμης για τις έρευνές του για τον αυτισμό, το Σύνδρομο Down και τον μητρικό θηλασμό.

Στις 16/1/2015 ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας τον παρασημοφόρησε με το Χρυσό Σταυρό του Τάγματος της Τιμής, που αποτελεί την ανώτατη διάκριση της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Τον Ιανουάριο του 2015 ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός τον βράβευσε για το έργο του με τον τίτλο «Όπου υπάρχουν άνθρωποι».

Τον Οκτώβριο του 2015 ο Δήμος Θάσου τον ανακήρυξε παμψηφεί επίτιμο δημότη Θάσου για το παγκόσμιο επιστημονικό,ερευνητικό,συγγραφικό, κοινωνικό και φιλανθρωπικό του έργο.

Έτυχε τεράστιας ευεργεσίας από τον πνευματικό του πατέρα, εφοπλιστή Φρίξο Βασ.Παπαχρηστίδη και το γιο του Βασίλη Φρ.Παπαχρηστίδη, οι οποίοι αποτελούν και την πνευματική του οικογένεια.

Υπηρετεί στην Ιερά Μητρόπολη Αλεξανδρουπόλεως και διδάσκει εθελοντικά στο Επιστημονικό Επιμορφωτικό Της Πρόγραμμα και στο Επιστημονικό Επιμορφωτικό Πρόγραμμα της Ιεράς Μητροπόλεως Μαρωνείας και Κομοτηνής ,Ξάνθης και Περιθεωρίου και στο Εμπορικό Επιμελητήριο Έβρου «Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση»: Αυτισμό, Σύνδρομο Down, Δυσλεξία και «Bulling» επιμορφώνοντας έως τον Μάιο του 2015, 5000 άτομα.

Τον Οκτώβριο του 2015 συμμετέχει και ηγείται εκστρατείας ενημέρωσης των Ελλήνων και Ευρωπαίων πολιτών για την παιδική σεξουαλική κακοποίηση, την παιδοφιλία και την παιδεραστία.

Ως ιερωμένος υπηρετεί στην Ιερά Μητρόπολη Αλεξανδρουπόλεως.

Στο «Ράδιο Ελπίδα» επιμελείται και παρουσιάζει την εκπομπή «Προβληματισμοί και Σκέψεις» από το 2018.