4) Πανιερώτατος Μητροπολίτης Λεμεσού κ.κ. Αθανάσιος

MitropolitisLemessouAthanasiosΟ Πανιερώτατος Μητροπολίτης Λεμεσού κ.κ. Αθανάσιος γεννήθηκε στη Λεμεσό στις 8 Φεβρουαρίου του 1959.

Το 1973 εισήχθη στην Iερά Μητρόπολη Πάφου και 1976 μετά την αποφοίτηση του από το Α΄Γυμνάσιο Πάφου χειροτονήθηκε Διάκονος από τον τότε Μητροπολίτη Πάφου και μετέπειτα Αρχιεπίσκοπο Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομο Α΄.

Σπούδασε στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Το 1980, μετά το πέρας των σπουδών του, εισήλθε στο Άγιο Όρος και κατετάγη στις τάξεις των εκεί ασκουμένων και συγκεκριμένα στην Νέα Σκήτη.

Το 1982 έλαβε το Μέγα σχήμα του Μοναχού, τον ίδιο χρόνο χειροτονήθηκε Πρεσβύτερος και το 1983 χειροθετήθηκε σε Πνευματικό.

Το 1987 εγκαταστάθηκε στην Ιερά Μονή Βατοπαιδίου της οποίας εξελέγη προϊστάμενος και ακολούθως αντιπρόσωπος στην Ιερά Κοινότητα του Αγίου Όρους .

Για την περίοδο 1991-1992 εξελέγη Πρωτεπιστάτης του Αγίου Όρους.

Το 1992, μετά από πρόσκληση του Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ. Χρυσοστόμου και με την ευλογία της Ιεράς Μονής Βατοπαιδίου, επέστρεψε στην Κύπρο και δημιούργησε προσωρινά Αδελφότητα στη Μονή των Ιερέων στην Πάφο.

Την 4η Νοεμβρίου 1993 εξελέγη Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Μαχαιρά.

Την 11η Φεβρουαρίου 1999 εξελέγη ψήφω κλήρου και λαού Μητροπολίτης Λεμεσού. Χειροτονήθηκε σε Επίσκοπο την 14η Φεβρουαρίου 1999 και ενθρονίστηκε την ίδια μέρα. 

Μέσα από τον Εκκλησιαστικό Ραδιοφωνικό Σταθμό της Ιεράς Μητροπόλεως Αλεξανδρουπόλεως «Ράδιο Ελπίδα» 96,1 και την εκπομπή με τίτλο «Λόγοι Παρακλήσεως» οι ακροατές έχουν την ευκαιρία να ακούσουν τον πνευματικό του λόγο.