Μήνυμα Μητροπολίτου

Mitropolitis MinumaSelidasΌσο η τεχνολογία ζυμώνεται αναπόφευκτα με την καθημερινότητά μας τόσο αυξάνει ο προβληματισμός μας. Δεν προλάβαμε το γραμμόφωνο, όμως απολαύσαμε το ραδιόφωνο, έπειτα ήρθε η τηλεόραση, ακολούθησαν τα κομπιούτερ ως γραφομηχανές και αριθμομηχανές και σήμερα τρομάζουμε όταν σκεφτόμαστε τις δυνατότητες των κινητών μας τηλεφώνων. Οι ιστοσελίδες, το «facebook», τα «twitter» και οι παράλληλες εφαρμογές, μας κρατούν όλους όμηρους και καταγράφουν την ζωή μας «επί της οθόνης». Δεν είναι μόνο η χρήση (προσωπική και οικογενειακή) όλων αυτών, που χρειάζεται σωστή διαχείρηση, είναι και οι συνέπειες που προκύπτουν από την ηλεκτρονική διακυβέρνηση στην πολιτική και κοινωνική μας ζωή. Οι γνωστές επιστήμες και οι παραδοσιακοί θεσμοί όταν δεν υποκαθίστανται ολότελα από την υψηλή αυτή τεχνολογία διαμορφώνονται ριζηδόν με ιλιγγιώδη ταχύτητα. Και μέχρι να συνηθίσουμε το κάθε φορά «τεχνολογικό σήμερα», ήδη αυτό έχει παρέλθει και είναι «χθες», επειδή στο μεταξύ, ένα καινούργιο μοντέλο κατέκλυσε την αγορά, που θα δώσει κι εκείνο γρήγορα τη σειρά του σ’ένα νεότερο.

Στον εκκλησιαστικό χώρο δεν φοβηθήκαμε ποτέ την τεχνολογική και κάθε άλλη εξέλιξη. Αυτή η τεχνολογία έχει δημιουργήσει έναν ιδιότυπο «άμβωνα» που εγκαινιάζει νέες τηλε-ποιμαντικές τακτικές, κάνει ανεξέλεγκτες «εισπηδήσεις», συγκροτεί «ηλεκτρονικό ποίμνιο», κατευθύνει την πνευματικότητα, λανσάρει την αγιότητα, αποψιλώνει, αποθεώνει, καθαιρεί και εξαϋλώνει πρόσωπα και καταστάσεις. Η παλαιά έννοια της ενορίας, της επισκοπής, της ποιμαντικής και της διαπροσωπικής πνευματικότητος έχασαν πλέον το πατερικό εκκλησιαστικό νόημά τους.

Χρειάζεται επειγόντως αναπροσαρμογή στα νέα δεδομένα. Πολλοί στην Εκκλησία μας ξεμωράθηκαν με τον τεχνολογικό παράδεισο που πρόβαλε μπροστά τους και ξημεροβραδιάζονται, όχι απλώς πάνω του αλλά… μέσα του. Άλλοι «ξεβρακώνονται» στο «fb» ενώ συγχρόνως πολεμούν την θρυλούμενη κάρτα του πολίτη. Άλλοι καταστρέφονται στις ποικίλες θρησκευτικές «αγορές» κι άλλοι παραμονεύουν να βρουν στο διαδίκτυο σημάδια ερχομού του αντιχρίστου. Όλοι μας μεθύσαμε με το κρασί της εκκλησιαστικής πλοήγησης και με την ταχύτητα της «ιερής» πληροφορίας. Ήρθαμε τόσο κοντά ο ένας στον άλλον, όμως, τα χνώτα μας πλέον μυρίζουν ενοχλητικά. Γνωρίσαμε ο ένας τον άλλο, όμως, μέσα από την κλειδαρότρυπα της είδησης.

Χρειάζονται νέοι Κανόνες και καινούργιο Πηδάλιο που θα διαφυλάξει την διαδικτυακή ιερότητα της Παραδόσεώς μας και θα μας προσγειώσει ομαλά στην αδήριτη πραγματικότητα.

Ευλογώ την παρούσα ιστοσελίδα μας και την εμπιστεύομαι, επειδή τα «δείγματα γραφής», μέχρι τώρα, του «Ράδιο Ελπίδα» είναι σοβαρά και υπεύθυνα. Προσφέρει πνευματική τροφή, μαγειρεμένη με παραδοσιακές συνταγές, σερβιρισμένη με σύγχρονο savoir vivre.